Arta de a vorbi – copii 10-14 ani

septembrie 26th, 2022   •   no comments   

Toamna aceasta, 2022, începem un nou training pentru copiii de gimnaziu. Ne întâlnim de 2 ori pe lună, vinerea după masă. 50 lei/ședință.

Training de retorică adulți

martie 29th, 2022   •   no comments   

În mai 2022 începem un nou curs de comunicare și retorică pentru adulți. În grup mic, la cabinet, minim 3 ședințe.

Workshop online

august 18th, 2020   •   no comments   

Din toamnă ne vedem online la workshop-urile de bune maniere și etichetă pentru adulți. Via Skype. Voi publica din timp temele de discuții pentru fiecare workshop.

Vă aștept să stăm la taifas!

Acum vorbești TU!

ianuarie 21st, 2020   •   no comments   

”ACUM VORBEȘTI TU!” Este un training în care ne pregătim să devenim lideri! În februarie organizăm un training de dezvoltare a abilităților de vorbit în public pentru elevii de gimnaziu. Începem sâmbătă, 22.02.2020, la ora 10. Cursul se ține doar în weekend-uri și are ca. 10 ședințe. Preț: 30 lei/ședința

Program an şcolar 2019/2020

august 9th, 2019   •   no comments   

De luni până joi se țin cursurile și meditațiile de limba germană, iar workshop-urile de dezvoltare personală se vor ține doar în zilele de vineri și sâmbătă.

Workshop copii + părinți în 27.10.18

octombrie 17th, 2018   •   no comments   

Sâmbătă, 27.11.2018, avem un workshop pentru copii 7-10 ani + părinți (fără limită de vârstă) pe tema comportamentului în spații publice, în mijloacele de transport în comun, la teatru, la cinema, în biserică, pe stradă, în vacanță etc. Pe scurt ”Nu sunt acasă”.

Dacă nu-mi place mâncarea?

octombrie 11th, 2018   •   no comments   

Ce fac dacă nu-mi place mâncarea?

Sunt invitată la masă de către niște prieteni sau rude, iar mâncarea nu-mi place. Nu comentez deloc. Ei s-au străduit, au muncit, au cheltuit și au avut cele mai bune intenții, așa că nu pot să-i lezez în niciun fel. Dacă am dubii în privința gustului, eu prefer să-mi scot pentru început o porție mică în farfurie și dacă îmi place mai îmi iau, iar dacă nu, plimb bucățelele prin farfurie. Gazda poate observă și atunci găsesc un pretext de genul ”eu am o fiere leneșă și nu prea vreau s-o supăr”. Dacă sunt alergică la un aliment, nu-mi scot deloc și spun că nu am voie.

Nu spun în nciun caz că aș prefera altceva, chiar dacă aș vrea să-i dau o formă politicoasă. Dacă sunt servită de exemplu cu carne de pui, nu spun sub nicio formă ”îmi place puiul, dar eu prefer carnea de gâscă” și nici nu vorbesc despre cât e de bună carnea de gâscă.

Să nu uităm, calul de dar nu se caută la dinți!

Acasă se gătește de regulă după preferințele membrilor de familie și e mai simplu. La mine acasă fac mâncarea preferată a fiecăruia prin rotație, când a unuia, când a altuia. Dacă cuiva nu-i place de ex. spanacul, prefer să-mi spună ”știi, eu nu sunt mare amator de spanac”. S-a muncit și nu-ți cade bine să-ți spună ”nu-i bun (ce-ai făcut) ” sau ”nu-mi place”. Poate că e bun, dar gusturile diferă, așa că mai bine ”nu prea e pe gustul meu”.

Nu critic dacă nu e cazul, ci preiau asupra mea totul, adică problema e la mine (gustul meu mai aparte, lipsa poftei de mâncare, ciudățenia mea).

Să nu uităm, mâncatul e facultativ!

La restaurant se schimbă un pic situația atunci când eu comand ce-mi place și eu plătesc. Asta nu înseamnă că am voie să fiu poruncitoare sau chițibușară. Nu caut nod în papură, dar dacă am comandat o friptură bine făcută și primesc una în sânge pe care n-o pot mânca, îi spun chelnerului pe un ton calm și amabil că aș dori o friptură bine făcută. Ciorba e rece? Rog frumos să o mai încălzească puțin. Nu trebuie și ceilalți clienți să audă că eu am o problemă.

Ce fac dacă mâncarea comandată s-a putut mânca, dar nu pot zice că mi-a plăcut? Sau servirea a durat prea mult? Sau chelnerul nu s-a purtat cum trebuie? Atunci las chelnerului un bacșiș mai mic decât se obișnuiește sau nu las deloc, în cazuri extreme, și el va înțelege că ceva n-a fost în ordine.

NOU în 6 oct.: Copii + Părinți

septembrie 24th, 2018   •   no comments   

La workshopul ”Un salut amabil” din 6.10.2018 poate participa și câte un părinte. Un curs pentru copii de 7-10 ani și pentru părinți fără limită de vârstă.

Și părinții sunt uneori copii și știu să se joace, așa că vă așteptăm cu mic, cu mare.

Sâmbătă la ora 10.

Decalăm cursul de bune maniere 7-10 ani

septembrie 19th, 2018   •   no comments   

Decalăm cursurile de bune maniere pentru copii în sensul că începem în 6.10.2018.

Modulul 1 ”Un salut amabil” se ține deci sâmbătă, 6 oct., ora 10.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Din seria: ”Câte bordeie, atâtea obiceie” – Germania

august 18th, 2018   •   no comments   

Din seria: ”Câte bordeie, atâtea obiceie” – Obiceiurile și politețea la alte popoare

Germania

– Salutul e întotdeauna însoțit de o strângere de mână
– Germanii sunt foarte politicoși, dar la ei politețea nu înseamnă neapărat bunăvoință, ci a proceda corect. Corectitudinea e la loc de cinste.
– Ei sunt amabili pentru că așa au fost învățați
– Au 3 chestiuni la care țin foarte mult: hărnicia, punctualitatea și respectarea regulilor din orice domeniu. Penalizează orice abatere de la acestea.
– Nouă ni se par reci, inflexibili, lipsiți de imaginație
– Există o separație clară între viața profesională și cea privată.
– Duc o viață foarte ordonată: concediul e concediu, munca e muncă.
– Sărbătoarea lor cea mai importantă este Crăciunul. De la ei am preluat și noi bradul de crăciun.
– Adresarea: foarte respectuoasă, cu dvs. ”Sie”, chiar și elevilor peste 16 ani. Nu se tutuiesc decât după un timp îndelungat, excepție fac tinerii. Până la tutuire au formă intermediară de politețe specifică lor: își spun pe numele mic, dar rămân la ”dvs.”. Ceva de genul ”Peter, haben Sie Zeit? Peter, aveți timp?”
– Ținuta femeilor este mai degrabă practică, adică stilul sport, nu sunt cochete ca și franțuzoaicele.
– În business se îmbracă standard și în funcții înalte de conducere nu prea se întâlnesc femei.
– La o masă cu invitați gazda se servește prima după care ceilalți îi urmează exemplul.
– Țin la spațiul personal, adică nu le place să se apropie cineva prea mult de ei sau să-i atingă.
– Spun deschis ce au de spus, sunt foarte direcți și totuși încearcă să nu lezeze. O franchețe uneori șocantă pentru noi.