Dacă nu-mi place mâncarea?

octombrie 11th, 2018   •   no comments   

Ce fac dacă nu-mi place mâncarea?

Sunt invitată la masă de către niște prieteni sau rude, iar mâncarea nu-mi place. Nu comentez deloc. Ei s-au străduit, au muncit, au cheltuit și au avut cele mai bune intenții, așa că nu pot să-i lezez în niciun fel. Dacă am dubii în privința gustului, eu prefer să-mi scot pentru început o porție mică în farfurie și dacă îmi place mai îmi iau, iar dacă nu, plimb bucățelele prin farfurie. Gazda poate observă și atunci găsesc un pretext de genul ”eu am o fiere leneșă și nu prea vreau s-o supăr”. Dacă sunt alergică la un aliment, nu-mi scot deloc și spun că nu am voie.

Nu spun în nciun caz că aș prefera altceva, chiar dacă aș vrea să-i dau o formă politicoasă. Dacă sunt servită de exemplu cu carne de pui, nu spun sub nicio formă ”îmi place puiul, dar eu prefer carnea de gâscă” și nici nu vorbesc despre cât e de bună carnea de gâscă.

Să nu uităm, calul de dar nu se caută la dinți!

Acasă se gătește de regulă după preferințele membrilor de familie și e mai simplu. La mine acasă fac mâncarea preferată a fiecăruia prin rotație, când a unuia, când a altuia. Dacă cuiva nu-i place de ex. spanacul, prefer să-mi spună ”știi, eu nu sunt mare amator de spanac”. S-a muncit și nu-ți cade bine să-ți spună ”nu-i bun (ce-ai făcut) ” sau ”nu-mi place”. Poate că e bun, dar gusturile diferă, așa că mai bine ”nu prea e pe gustul meu”.

Nu critic dacă nu e cazul, ci preiau asupra mea totul, adică problema e la mine (gustul meu mai aparte, lipsa poftei de mâncare, ciudățenia mea).

Să nu uităm, mâncatul e facultativ!

La restaurant se schimbă un pic situația atunci când eu comand ce-mi place și eu plătesc. Asta nu înseamnă că am voie să fiu poruncitoare sau chițibușară. Nu caut nod în papură, dar dacă am comandat o friptură bine făcută și primesc una în sânge pe care n-o pot mânca, îi spun chelnerului pe un ton calm și amabil că aș dori o friptură bine făcută. Ciorba e rece? Rog frumos să o mai încălzească puțin. Nu trebuie și ceilalți clienți să audă că eu am o problemă.

Ce fac dacă mâncarea comandată s-a putut mânca, dar nu pot zice că mi-a plăcut? Sau servirea a durat prea mult? Sau chelnerul nu s-a purtat cum trebuie? Atunci las chelnerului un bacșiș mai mic decât se obișnuiește sau nu las deloc, în cazuri extreme, și el va înțelege că ceva n-a fost în ordine.