Cursul de bune maniere în general

Nu știm unde îi va duce viața pe copiii noștri, unde vor studia și nici cu cine vor lucra, dar știm că trebuie să fie pregătiți. Trebuie să fie pregătiți să se întâlnească cu oricine, indiferent de rangul sau poziția celuilalt, să se integreze în diverse colectivități, să comunice eficient cu alte categorii sociale, să participe la tot felul de evenimente și să știe să se comporte într-un mediu cu o altă cultură.

Într-o comunitate fiecare om are drepturi și libertăți, iar problema delicată este cum îmi cer aceste drepturi și cum respect drepturile celorlalți.

La cursurile noastre, bunele maniere nu sunt văzute ca fiind un pachet de reguli stricte care să dea senzaţia de „corset”, ci sunt abordate cu flexibilitate şi permit dezvoltarea personalităţii copilului. Scopul urmărit de noi este formarea unui comportament cât mai civilizat, care să reducă problemele interpersonale şi să ducă la dobândirea unor competenţe şi abilităţi sociale atât de necesare atât în viaţa profesională cât şi în cea privată.

Şcoala de bune maniere este structurată pe categorii de vârstă pentru că, pe de-o parte, la fiecare vârstă a copilului se cere un alt nivel de politeţe, de consideraţie şi o altă atitudine, iar pe de altă parte, preocupările sunt foarte diferite.

Învăţarea bunelor maniere începe la vârste foarte mici, în familie. Cu cât se începe mai devreme cu învăţarea normelor de comportament, cu atât copilul le va putea aplica cu mai multă dezinvoltură şi siguranţă de sine. Un copil bine crescut nu înseamnă un copil „bine dresat”, care învaţă un anumit comportament sub presiune, ci un copil cu personalitate, dar la care bunele maniere sunt automatisme, sunt o a doua natură.

Copiii învaţă bunele maniere acasă, la grădiniţă, la şcoală şi în toate mediile pe care le frecventează. Sarcina grea însă cade pe umerii părinţilor. Aceştia trebuie să îşi facă timp şi să pună accent pe formarea bunelor maniere la copii pentru a le deschide uşile în viaţă, pentru a-i ajuta să se integreze mai uşor.

Investim timp, bani şi răbdare în viitorul copiilor noştri pentru că cel ce intră în joc fără să cunoască regulile devine nesigur, face greşeli şi în final nu are cum să câştige, iar noi vrem să –i menajăm, pe cât se poate, de asemenea eşecuri.